Да работим заедно
за
младите хора на
България!

>>>> (re)START- IT WANTED, международно събитие в сферата на ИТ

 

 

 

 

 

(re)START- IT WANTED, международно събитие в сферата на ИТ

На 11.12.2020 година се проведе онлайн Международна конференция (re)START- IT WANTED в сферата на ИТ технологиите и дигиталните умения. Събитието се организира от нашите партньори от „Център за интеграция“ – Литва в рамките на европейския проект EDIBO: European Digital Bootcamps, който в продължение на 3 години се опитва да насърчи обучението и заетостта на младите хора до 29 годишна възраст. EDIBO е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, чрез ЕИП и Норвежкия фонд за младежка заетост (the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment) и ще приключи през месец Септември 2021 година.

Институт за Младежки Инициативи и Иновации (ИМИИ) като национален партньор по проекта взе участие в международната конференция, като покани да се включат и младежи от цялата страна, които вече са преминали през EDIBO обучителните курсове по дигитални умения, техните лектори, заинтересовани ИТ фирми и институции. Макар и онлайн, конференцията беше изключително интересна и привлече към 60 участника от партньорските страни - Гърция, Испания, Италия, България, Литва и Латвия.

Трима професионалисти от ИТ сектора в Литва бяха основните лектори на международната конференция, които по атрактивен и достъпен начин дадоха най-доброто познание за този мистичен бизнес сектор. Единият от лекторите, Дариус Дужинскас, Главен директор за управление на човешките ресурси и маркетинг в ИТ компанията Baltic Amadeus направи презентация „ИТ митове и реалност: хората в ИТ сектора, работен ритъм, квалификация“. В продължение на почти 15 години г-н Дужинскас гради компетенции в областта на човешките ресурси и брандирането на компаниии в различни сфери.„Как да стана ИТ професионалист“, г-жа Моника Симашкайте, Главен изпълнителен директор на Turing School, училище за програмиране и дигитални умения, представители на Харвард CS50 в Литва е ентусиастка в областта на технологичното образование с проекти като Women Go Tech, Mommypreneurs, Digital Explorers и др. Разработва образователни програми, провежда проучвания (ИКТ специалисти в Литва от Infobalt) и изгражда връзки между образованието и бизнеса.
Главният технологичен директор в Kilo Health, г-н Донатас Бенийтис представи какви ИТ компании се търсят най-вече. Г-н Бенийтис работи по различни проекти и непрекъснато определя стратегическата насока и бъдещия растеж на Kilo Health с невероятен екип от технологични таланти. Той контролира цялостното технологично развитие и управлява всички информационни технологични ресурси на компанията.

Вижте ВИДЕО ЗАПИС на Международна конференция в сферата на IT технологиите и дигиталните умения в рамките на проект EDIBO (European Digital Bootcamps), който насърчава обучението и заетостта на младите хора.

<< Назад