Да работим заедно
за
младите хора на
България!

>>>> Пет поредни обучения по „Дигитални умения“ с участието на 128 безработни младежи от страната

 

В края на м. Август 2020 приключи петия цикъл от поредицата обучения по „Дигитални умения“


На 27.08.2020г., ИМИИ приключи предпоследният от планираните шест цикъла на обучението по „Дигитални умения“ за безработни и нискоквалифицирани  младежи до 29г. EDIBO Digital Bootcamp е 200 часово интензивно обучение със силен фокус върху доразвиване на ИКТ и предприемаческите умения на младежите, включително и обогатяване на техния запас от термини на английски език. Обучителните курсове се организират в рамките на проект „EDIBO: Европейски дигитални обучителни лаборатории“, финансиран по Фонд за младежка заетост на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014 г. – 2021 г. EDIBO е насочен към драматичния проблем на младежката безработица и се стреми да насърчи обучението и намирането на работа на младежи до 29 години, както и да отговори на силното търсене на служители в областта на Информационни и комуникационни технологии.

Основните теми, включени в обучението по „Дигитални умения“ са: основни компютърни умения - OS Windows, Браузъри - Chrome, FireFox и Opera, Инсталиране и премахване на програми; Open Office; Драйвери и поддръжка; Настройки на мрежа; Периферия и възможни проблеми;Основни програми в ежедневието на предприемача; Организация на работата на предприемача с помощта на компютър; Електронно взаимодействие с институциите; Дигитално предприемачество и социалните мрежи, др. В някои от обученията бяха включени и специализирани модули като Lightroom CC.

От стартирането на EDIBO Digital Bootcamps  в България до сега, в обученията са се включили 128 безработни и нискоквалифицирани младежи от цялата страна. Всички те получиха EDIBO сертификат за придобитите знания и умения. Поради пандемичната обстановка в Европа две от обученията се проведоха онлайн, а останалите бяха присъствени в градовете Пловдив, Добрич и Игнатиево. 65% от обучените младежи са жени, голяма част от тях живеят в малките населени места около градовете, в които бяха организирани обученията. Като цяло младежите, участвали в обучителните курсове са с различно ниво на образование (малко над половината от тях са със завършено основно или средно образование, а останалите - завършено висше образование), дигитални умения, езикови умения (под 25% имат основно ниво на английски език) и социален стандарт. Въпреки летните месеци и пандемичната обстановка, последните два цикъла на проведените обучения по „Дигитални умения“ за безработни и нискоквалифицирани младежи се радваха на пълна зала през целия период на обучението. След обучителната фаза, някои от младежите получиха възможност за стаж, предложен от "фирми-спонсори" на проекта.

Последното обучение по „Дигитални умения“ се планира да стартира през м. Октомври 2020г. в град Варна.

<< Назад